نگاه اول جمله عنوان شده بسیار پیچیده به نظر می رسد و برای مخاطب عام این ستون خوشایند نیست، برای همین قصد دارم به زبان ساده نرخ بهره فدرال رزرو را برای شما شرح دهم.
فدرال رزرو همان بانک مرکزی آمریکا است و نرخ بهره آن سودی است که نهایتا بانک ها در وام هایشان باید رعایت کنند. نرخ بهره فدرال رزرو وقتی بالا و پایین می رود دلار آمریکا ضعیف و قوی می شود. ضعف و قدرت دلار آمریکا هر کدام تاثیرات مختلفی بر اقتصاد این کشور دارد و بر خلاف برداشت عموم مردم خیلی از اوقات دلار ضعیف باعث ترقی آمریکایی ها می شود.
نرخ بهره توسط رئیس بانک مرکزی آمریکا تعیین می شود و این تصمیم بر اساس شرایط اقتصادی آمریکا متفاوت است. وقتی نرخ بهره فدرال رزرو بالا باشد مردم کمتر وام می گیرند چون وام ها با قیمت بالاتری باید بازپرداخت شوند و در نتیجه خرج کردن کمتر می شود و تورم پایین می آید. یک اقتصاد پر رونق و نقدینگی بالا نهایتا تورم به بار می آورد. در زمان رخداد تورم، برای بالانس کردن شرایط اقتصادی فدرال رزرو تصمیم می گیرد تا نرخ بهره را بالا ببرد و تورم را مهار کند.
زمانی که اقتصاد به رونق احتیاج دارد فدرال رزرو تصمیم می گیرد نرخ بهره را پایین بیاورد تا تجارت ها و مردم به وام گرفتن که حالا کم هزینه می شود روی بیاورند و بیشتر خرج کنند.
در ریاست جمهوری های بعد از نیکسون سران آمریکایی سعی کردند تا در امورات بانک مرکزی دخالت نکنند و بگذارند برای کنترل اقتصاد نرخ بهره را جابجا کند. اگر دولتی در امر تعادل اقتصاد دخالت نداشته باشد، اقتصاد روند معمولی خود را طی می کند و به بحران نمی رسد، اما اگر دولت یا رئیس جمهوری برای حفظ مناقع سیاسی خود در تصمیم های بانک مرکزی دخالت کند، اقتصاد ضربه های مهلکی را تقبل می کند و آنچه در ایران مشاهده می کنیم نتیجه دخالت بانک مرکزی ضعیف است که تصمیم های خود را با چاشنی سیاست رقم می زند….
اثر نرخ بهره بر قیمت کامودیتی ها
افزایش نرخ بهره آمریکا باعث کاهش قیمت کامودیتی ها میگردد . این افزایش؛ کاهش تورم و تا حدودی افزایش هزینه تولید کننده و کند شدن رشد اقتصاد را بهمراه دارد و همین عامل باعث کاهش تقاضا و بهمراه آن کاهش قیمت های محصولات جهانی بخصوص فلزات و معدنی ها میگردد.
اثر افزایش نرخ بهره روی طلا و نفت
افزایش نرخ بهره موجب تقویت ارزش دلار در برابر سایر ارزهای جهانی خواهد شد و در نتیجه جذابیت فلز زرد را برای سرمایهگذاران کمتر کرده تا کاهش تقاضا افت قیمت را رقم بزند.
افزایش نرخ بهره سبب تقویت ارزش دلار و به دنبال آن کاهش قیمت کالاهای اساسی میگردد در این بین یکی از مهمترین کالاها «نفت» است. هر چه رشد اقتصادی ضعیفتر باشد تقاضا برای نفت نیز کمتر خواهد شد و همین امر کاهش قیمت نفت را بهمراه دارد .
نتیجه: با افزایش نرخ بهره، هزینه استقراض نیز بهدنبال آن افزایش مییابد که این افزایشها آغازگر تاثیرات پلکانی و زنجیروار خواهد شد. در اصل، بانکها نرخ بهره خود را برای مشتریان و صاحبان کسب و کار افزایش میدهند که بدین ترتیب، هزینه خرید یا تامین مالی شرکت ها افزایش مییابد. در نتیجه، به دلیل افزایش هزینه مصرفکننده، اقتصاد کند میشود. بااینحال، این مساله هزینه کالاها را ثابت نگه داشته و تورم را کاهش میدهد.
در اثر افزایش نرخ بهره کاهش تورم و افت رشد اقتصاد و در نتیجه افزایش ارزش دلار و کاهش نفت را خواهیم داشت که تاثیر این عوامل بر سایر بازارها بخصوص محصولات جهانی اثر کاهنده دارد.
https://etemadonline.com/content/252816/تاثیر-افزایش-نرخ-بهره-آمریکا-بر-بازارهای-مالی